moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. április 1.

Műkorcsolya-vb: Tóth Ivett pjongcsangi kvótát szerzett Helsinkiben

Tóth Ivett egy kitűnő rövidprogram után végül a 20. helyen végzett a Helsinkiben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság női versenyében, ezzel megszerezte Magyarország első hivatalos kvótáját a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára.

Egyéniben 24 kvótát osztottak ki a vb-n, de a helyezési pontszámok alapján az országok akár több indulási joghoz is juthattak, mint ahány versenyzőjük indult a finn fővárosban, azaz a legjobb 24-et felvonultató kűr elérése még nem jelentett biztos indulási jogot. Tóth az olimpiai rangsorban 23. lett.

A 18 éves magyar műkorcsolyázó a rövidprogram után a 14. helyen állt, de pénteki kűrjében többször bizonytalankodott, így hat pozíciót rontott. Célját azonban így is elérte a kvóta megszerzésével, ami nem névre szóló, hanem az országnak jár. A harmadik felnőtt vb-jén először a legjobb 24-be jutott

Tóth Ivett jól kezdett, első ugráskombinációja – a háromfordulatos Lutz és Salchow – sikeres volt, utána viszont a tripla Rittberger csak egyfordulatos lett. A korai hibától érezhetően elbizonytalanodott, a tripla flipben elesett, a háromfordulatos Lutzot pedig meg sem próbálta. A végére összeszedte magát és két szép ugráskombinációval zárt.

“Nyugodtnak láttuk a bemelegítéskor. A Rittbergernél elvesztette a fonalat és soká talált vissza. Ennek ellenére nem lehetünk elkeseredve, fantasztikus volt a rövidprogramja, ez kellett ahhoz, hogy a kvótáért versenyezzen. Meg is szerezte, azaz teljesítette a célját” – értékelt a 2004-ben Európa-bajnok Sebestyén Júlia, aki kifejtette, tanítványának nehéz dolga volt az egész idényben, hogy megbirkózzon a rá nehezedő nyomással, de megérte rengeteget gyakorolni a rövidprogramot.
Szombaton a férfiak és a jégtáncosok kűrjével zárul a vb, ahol egyik versenyszámban sem érdekelt a magyar csapat.

Tóth Ivett már a szállódában nyílatkozott:

Engi Klári értékelt és egy kicsit előre is nézett a magyar csapat olimpiai kvótaesélyeire.

ivett_klariek

Mint mondta a kvótaszerzés örömteli, de még van mit csiszolni az olimpiáig Ivett teljesítményén. Ugyanakkor a páros helyzete sem reménytelen az oberstdorfi kvalifikációs versenyen. Ha pár hónapos munka után sikerült a Daria Beklemisheva, Magyar Márk duónak ilyen jó teljesítménnyel előrukkolni a világbajnokságon akár sikeresen is végződ számukra a pótkvalifikáció, ahol 4 páros nyer jogot az olimpiai indulásra.

Jégtáncban, ahol még öt helyet osztanak ki a pótkavlifikációs verseny, a nemrég alakult Yanovskaya Anna és Lukács Ádám hatalmas bravúrral szerezheti meg valamelyik kvótát.

 

 

Pure sports Ice Cube Papírmadár Seat
X