moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Műkorcsolya szabályok

MOKSZ Dokumentum:
MOKSZ Műkorcsolya és Jégtánc ISU Világversenyeken való részétel feltételei

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (International Skating Union – ISU) által 2016-ban elfogadott végleges jégtánc és egyéni és páros műkorcsolya speciális követelményei és technikai szabályai:

ISU Special Regulations and Technical Rules for Single & Pair Skating and Ice Dance

A KORCSOLYÁZÓK ÁLTAL BEMUTATOTT KŰRÖK HOSSZA felnőt világversenyeken:

PÁROS
– Rövidprogram (short program) : 2 perc 40 másodperc   +,- 10 mp
– Szabad korcsolyázás (free skating) : 4 perc 30 mp   +,- 10 mp

FÉRFI
– Rövidprogram : 2 perc  40 mp  +,- 10 mp
– Szabadkorcsolyázás: 4 perc 30 mp  +,- 10 mp

NŐI
– Rövidprogram : 2 per 40 mp  +,- 10mp
– Szabadkorcsolyázás:  4 perc   +,- 10 mp

Az ugrások ismertetése:

AXEL PAULSEN  ugrás (rövidítése: A): a versenyző előre kifelé ívben futó lábáról ugrik fel és másfélfordulatos forgás után a másik lábára hátrakifelé irányban érkezik vissza a jégre. Az ugrást első bemutatójáról, a norvég Axel Paulsenről nevezték el. Dupla Axel ugrás esetén, a levegőben kettő és fél fordulatot, tripla esetén három és fél fordulatot tesz a versenyző.

SALCHOW ugrás (dupla, tripla), (rövidítése: S): a versenyző hátra befelé futó ívből ugrik fel és a levegőben egy fordulat megtétele után a másik lábára ugyancsak hátra, de kifelé ívben érkezik a jégre. Az ugrást első bemutatójáról, a svéd Ulrich Salchowról nevezték el, aki 10 világbajnoki és 9 Európa-bajnoki elsőséget tudhat magáénak a férfi műkorcsolyázásban.

RITTBERGER vagy Loop ugrás (dupla, tripla) (rövidítése: L): hátra kifelé ívből ugrik fel a versenyző és egyfordulatos forgás után ugyanarra a lábra, ugyancsak hátra kifelé ívben érkezik vissza a jégre. Az ugrást első bemutatójáról, a többszörös német bajnok, vb és Eb ezüstérmes Werner Rittbergerről nevezték el.

LUTZ ugrás (dupla, tripla) (rövidítése: Lz): a hátra kifelé ívben futó versenyző másik lábának j égre való leszúrásával ugrik fel és egy fordulat megtétele után a leszúrást végző lábára hátra kifelé ívben érkezik vissza a jégre. Az ugrást első bemutatójáról, a jégkorongozó  Alois Lutzról nevezték el.

TOO LOOP (rövidítése: T)ugrás tulajdonképpen azonos a Rittbergerrel, annyi különbséggel, hogy az ugrást megelőzően a versenyző a lengő lábával leszúr a jégre.

FLIP ugrás(rövidítése: F): tulajdonképpen a Salchow „leszúrt” változata, azaz hátra befelé élről indított ugrás, miközben a másik lábával leszúr és hátrafelé külső élre érkezik meg a jégre.

Az alábbi angol nyelvű videóban valamennyi ugrást jól szemléltetik:

 

Pure sports Ice Cube Papírmadár Seat
X