moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. november 21.

Hazaérkezett a maximális 10 olimpiai kvótát szerző rövidpályás gyorskorcsolya válogatott

Hétfő este hazaérkezett a phjongcshangi olimpiára maximális létszámban 10 fővel kvalifikáló rövidpályás gyorskorcsolya válogatott az olimpiai kvalifikációs világkupa sorozat befejező két ázsiai állomásáról.

A repülőtéren fogadta a csapatot a Kósa Lajos a MOKSZ elnök, Orendi Mihály ügyvezető igazgató, Dr. Fiák István elnökségi tag, Balika István FB tag, Sallak György nemzetközi igazgató, ifj.Telegdi Attila gyorsasági szakági igazgató, Váradi Orsolya szervezési és marketing igazgató, a média népes csapata, családtagok és sportrajongók sokasága.


Amíg a küldöttség tagjai meg nem jelentek a kijáratnál, addig Kósa Lajos Sporttörténelmi sikerként jellemezte, hogy a magyarok a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatában a maximális tíz kvótát megszerezték a februári, phjongcshangi téli olimpiára, amire korábban még nem volt példa. Rajtunk kívül ez csak két sportági nagyhatalomnak számító hollandoknak és oroszoknak sikerült Euróbából.

Az előzetes számítások szerint a férfiaknál 500 és 1500 méteren három, 1000 méteren két magyar indulhat Phjongcshangban, míg a nőknél minden távon két kvótát sikerült szerezni. A váltók egyaránt nyolcadikként biztosították helyüket a játékokra. A nemzetközi szövetség valószínűleg december elején hozza nyilvánosságra a kvótások hivatalos névsorát.
Telegdi Attila úgy értékelt, hogy a realitásnak megfelelő az egyéni kvóták száma is, de ott mindkét nemnél összejöhetett volna még egy-egy indulási jog. Azt viszont hangsúlyozta, igazán nagy fegyvertény, hogy minden kvótás helyen versenyképes sportolót képesek majd indítani az ötkarikás játékokon.

“Érem a cél a férfi és a női váltó számára is, de egyéniben is éremesélyes versenyzőink vannak” – mondta az olimpiával kapcsolatban a szakági igazgató.

A sportolók egy hét pihenő után folytatják a munkát, a januári Európa-bajnoki indulásról pedig minden versenyző esetében egyénileg döntenek. Fontos szempont, hogy kinek lenne hasznára az olimpiai felkészülésben, azaz Drezdában akár többen lehetőséget kaphatnak a második vonalból is.

Nagy taps köszöntötte a közben az ajtóban feltűnő sportolókat és kísérőiket.

A Knoch család egy erre a napra készült angol feliratos trikóban várta a családfőt hirdetve Viktor már a 4. olimpián indulhat majd Phjongcshangban.

Liu Shaolin Sándor mielőtt továbbutazott volna Angliában a szintén olimpikon kedveséhez készséggel nyilatkozott a média munkatársainak.

“Nem így terveztük, hogy ennyire kicentizzük, de végül sikerült. Szerintem mi voltunk a legboldogabb csapat Szöulban, pedig mi nem is versenyeztünk a döntőben” – mondta a 22. születésnapját éppen hétfőn ünneplő Sanyika arra utalva, hogy a férfi négyes úgy jutott ki Phjongcshangba, hogy a fináléban nem végezhetett dobogós helyen a végül ötödik kazah staféta.

A tavaly 500 méteren világbajnok, idén 1000 méteren szöuli diadalával vk-győztes idősebbik Liu-fivér azt is elárulta, ki ki vérmérséklete szerint nézte a döntőt, ugyanis Knoch Viktor a szállodában maradt, a többiek a lelátóról követték az eseményeket, míg ő közvetlenül a ring széléről.
A csapat rangidőseként negyedik olimpiájára készülő Knoch Viktor saját bevallása szerint képtelen lett volna végignézni a döntőt, televízióban sem követte a futamot, felesége írta meg neki, hogy kijutottak.

A női váltó már az elődöntőbe jutásával kvalifikált az olimpiára. Keszler Andrea elmondta, hogy nagy volt az öröm, de könnyeket csak a fiúk kijutása után hullajtottak, mivel az igazán drámaira sikerült. Az egyéni számokat illetően azt az egyet sajnálja, hogy 1000 méteren nem lett meg a harmadik kvóta, amihez nagyban hozzájárult, hogy számára érthetetlenül kizárták a selejtezőben.

Jászapáti Petra szerint a selejtező éppen azért volt nehéz a női váltó számára, mert ahogy Sanghajban, úgy Szöulban is a nagy rivális franciákkal voltak azonos futamban. Saját bevallása szerint az utolsó három körben Keszlernek és neki kifejezetten nehéz volt megtartania a továbbjutást érő pozíció.

Az indulási jogokon túl a magyarok összesen hét érmet nyertek, s mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük a Liu-fivérek révén. Liu Shaolin ötször, öccse, Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött.

Ice Cube Seat
X