moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. január 14.

A női rövidpályás gyorskorcsolya váltó ezüst-, a férfi bronzérmes

A drezdai EnergieVerbund Arenában zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon a magyar női váltó Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállításban ezüst- a férfi váltó Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor felállásban bronzérmet szerzett. A nap egyetlen egyéni távján a legjobb magyarként az amerikai születésű Krueger Cole nyolcadik lett 1000 méteren. Bácskai Sára Luca pedig az összetett hetedik helyét szerezte meg.

1000m-en Burján Csaba, Kónya Zsófia és Bácskai Sára Luca a negyed-, míg Knoch Viktor és Jászapáti Petra az elődöntőben búcsúzott. A magyar színekben ezen a kontinensviadalon debütált Krueger a kisdöntőben harmadikként célba érve összesítésben nyolcadik helyen végzett.

A negyeddöntők sorát az 1500 méteren szombaton bronzérmes Bácskai Sára Luca kezdte. A 19 éves versenyző végig óriási csatát vívott lengyel riválisával a harmadik helyért, amelyet végül megnyert, de a zsűri az utolsó, két körrel a vége előtti előzését szabálytalannak vélte, ugyanis Bácskai bár belső ívre került, de kissé kilökte ellenfelét.

Jászapáti Petra és Kónya Zsófia azonos ötösben szerepelt. A rajtot követően a negyedik és ötödik pozícióban korcsolyáztak, fél távnál mindketten egy helyet előreléptek. Az élen haladó két oroszt viszont hiába üldözték, nem volt meg a kellő sebességkülönbség, hogy előzésre vállalkozzanak. Jászapáti viszont így is örülhetett, mivel a négy futamból benne volt a két leggyorsabb harmadikban, azaz elődöntős lett.

A férfiaknál az amerikai születésű Krueger Cole kezdett és Bácskaihoz hasonlóan óriási csatát vívott egy lengyel korcsolyázóval, akivel oda-vissza előzgették egymást a biztos továbbjutást jelentő második helyért. Végül a hajrára Krueger volt előrébb, de sokat kivett belőle az állandó küzdelem, így a végére elfáradt, belga ellenfele pedig nevető harmadikként könnyedén tört előre. A magyar versenyző a célegyenesben ráadásul elesett, ennek ellenére a fenekén csúszva is harmadikként ért célba, sőt, idővel ő is továbbjutottBurján Csaba végig a 4-5. pozícióban “vonatozott”, hiányzott a sebesség és az agresszivitás ahhoz, hogy előrébb kerüljön, így futamában negyedikként búcsúzott. Knoch Viktor viszont a nap egyik legszebb előzésével nyerte meg a futamát. A negyedik olimpiájára készülő sportoló negyedik volt, amikor az egyik kanyar kijáratát követően az egyenes belső részén olyan jól sikerült kigyorsítania, hogy a következő fordulót már elsőként vette be. A hátralévő két körben pedig senkit nem engedett maga elé.

Az elődöntőben Jászapáti Petra szinte végig a negyedik helyen követte riválisait, előzésre nem igazán volt esélye, ráadásul az utolsó körben az orosz Jekatyerina Konsztantinova is elment mellette, így nem került a kisdöntőbe sem.

A férfiaknál Knoch és Krueger egy futamban szerepelt. Előbbi végig harcban volt a továbbjutó helyekért, utóbbi többnyire a mezőny végén korcsolyázott. Knoch a hajrában ugyanúgy összeakadt a Drezdában már két aranyéremnél tartó holland Sjinkie Knegttel, mint az 1500 méter elődöntőjében, de ezúttal is ő húzta a rövidebbet. A holland klasszis ismét belső ívre került, Knochot pedig kijjebb tessékelte, de a zsűri szerint megint a magyar sportoló védte túlzottan a pozícióját, azaz kizárta Knochot. A büntetés azt eredményezte, hogy Krueger – egyedüli magyarként – a kisdöntőben szerepelhetett.

A 26 éves sportoló sokáig harcban volt az első helyért is, de a végére elfáradt, így végül francia és holland vetélytársa is elszakadt tőle. A férfiaknál Sjinkie Knegt a harmadik távon harmadik aranyát nyerte, míg a nőknél az olaszok “söpörtek”, de ezúttal Martina Valcepina helyett Arianna Fontana diadalmaskodott.

A legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben a magyarok közül Bácskai volt érdekelt. A magyar lány ugyan részhajrá győzelemért járó 5 plusz pontot nem gyűjtött be, de végül nagyon bátor versenyzéssel a negyedik helyen ért a célba, s ez az összetettben a 7. pozíciót jelentette a számára. Jászapáti 13., Kónya 14. lett összetettben, a férfiaknál Krueger 11., Knoch 13., Burján pedig 16. lett.

A nap utolsó két döntőjében a női váltó bátran versenyzett, szinte az utolsó váltásig vezette is a mezőnyt. Először a németek, majd a franciák is elszálltak. Az utolsó váltásnál az oroszok kerültek az élre, s a helyzet a célig már nem változott. Európa-bajnok az orosz, ezüstérmes a magyar váltó lett.

A férfiaknál az olaszok vállalták a vezetés. 17 körrel a vége előtt a magyarok álltak az élre egyre nagyobb tempót vállalva. Öt körrel a vége előtt viszont beérte a magyarokat a mezőny és a hollandok álltak az élre, sőt az oroszok is a magyarok elé kerültek. Végül a Sjinkie Knegt vezette holland gárda megnyerte a váltót is.   Az olimpiai bajnok oroszok értek másodikként a célba, a magyarok a számukra csalódást okozó harmadik helyet szerezték meg.

Bánhidi Ákos menedzser elégedett volt a csapat teljesítményével. Örvendetesnek értékelte, hogy az EB szerepeltek közül a legfiatalabb, Bácskai Sára Luca az összetettben az értékes hetedik helyen végzett. A váltók teljesítménye értékes információkat adott számára, s a hibákból az olimpiáig még lehet tanulni, a csapat és az edzői stáb mindent megtesz azért, hogy az olimpián még fényesebb érmekkel térhessen haza versenyzőink.

A magyarok ezúttal egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a kontinensviadalt, egyéniben Bácskai Sára Luca 1500 méteren lett harmadik.


Li-ning Seat
X