moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. március 9.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók főpróbája Rotterdamban

Az idei rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság még nem kvalifikál az olimpiára, de mindenképpen fontos a következő versenyidény előtti utolsó megmérettetés. Szeptember 29-október 1 között a magyar szövetség (MOKSZ) rendezheti az első olimpiai kvalifikációs világkupát Budapesten.

Darázs István, a MOKSZ gyorsasági szakágának vezetője, korábban úgy nyilatkozott, hogy a világkupaversenyek próbáknak, a vb főpróbának tekinthető a 2018-as olimpiai felé vezető úton.

A sportvezető elárulta, egyéniben a férfiaknál Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang mellett Knoch Viktor, míg a nőknél Jászapáti Petra és Keszler Andrea indul.
„Sanyika” a legrövidebb, 500 méteres távon címvédő, míg öccse „Ádó” 1000 méteren világkupagyőztesként áll rajthoz.

“Ez is csak egy állomás a Pjongcsangba vezető úton” – nyilatkozott a 21 éves Liu Shaolin, aki tavaly Magyarország első vb-aranyérmét nyerte a sportágban, ugyanakkor idén nem kívánt konkrét elvárásokat megfogalmazni, de mindenképpen olyan eredményt szeretne elérni, amivel megőrzi helyét a világ élvonalában.

Öccse viszont azzal a célkitűzéssel utazott Hollandiába, hogy összetettben ismét a legjobb ötben zárjon, ami szinte elképzelhetetlen dobogós helyezés elérése nélkül.
“A mostani szezonban szereztem első egyéni vk-érmemet, így álmomban nem gondoltam volna, hogy 1000 méteren az egész vk-t megnyerem, főleg úgy, hogy az utolsó, hatodik állomásra el sem utaztunk. De a legbüszkébb arra vagyok, hogy a junior vb-n mindhárom számban győztem, mert erre még nem volt példa” – mondta a 18 esztendős Liu Shaoang.

Darázs szerint a felkészülés jól sikerült, a versenyzők rápihentek a szezon legfontosabb, egyben utolsó eseményére, továbbá nem hátráltatta őket sérülés és betegség sem. Kónya Zsófia ugyan hiányozni fog, de mint Darázs megjegyezte, két év kihagyás után törvényszerű, hogy pihenésre van szüksége. Távollétében az egyéniben induló két versenyző mellett Bácskai Sára Luca helye biztos a női váltóban. A negyedik hely még kérdéses, mert bár combcsontsérülése miatt az egész idényt kihagyó Heidum Bernadett elutazott Rotterdamba, de csak indokolt esetben versenyeztetik, amennyiben erre nem kerül sor, akkor Sziliczei-Német Rebeka lesz a staféta tagja. Az aranyesélyes férfi váltó Burján Csabával egészül ki az egyéni indulók mellett.

A idei mérleg, öt világkupa részvétel, s valamennyi alkalommal többször felállhattak a dobogóra versenyzőink.

A rotterdami Ahoy csarnokot bizonyára megtöltik a holland szurkolók. Darázs István szerint fantasztikus hangulat várható, hiszen a házigazda hollandok gyorskorcsolyázás iránti szeretete hatalmas.
Pénteken az egyéni számok selejtezőit bonyolítják le, majd szombaton 500 és 1500 méteren hirdetnek győztest, továbbá a váltók elődöntőit rendezik. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeire, a szuperdöntőre és a váltók fináléira kerül sor.


edzes
A magyar válogatott már hétfő óta a helyszínen készül. Az egyik edzés után a Rotterdam Ahoy arénában a Magyarország Hágai Nagykövetségének – sok egyéb feladata mellett – sportdiplomáciáért is felelős konzulja, Danku Péter is sok sikert kívánt versenyzőinknek a világbajnoki szerepléshez.

A magyarok tavaly a szöuli vb-n négy érmet nyertek: Liu Shaolin Sándor 500-on arany-, összetettben bronzérmes lett, Liu Shaoang pedig 1500 méteren ezüst-, míg 500-on bronzérmet szerzett. Az idei vb-n is elfogadnánk hasonló teljesítményt, de szeretne a küldöttség a váltó versenyeken is érmet szerezni.

A pénteki program

12:00 férfi – 1500 m – előfutam (1-2. és a 3 leggyorsabb 3. jut az elődöntőbe)
12:45 női – 1500 m – előfutam (1-3. jut az elődöntőbe)
13:40 férfi – 500 m – selejtező (1-2. és 11 leggyorsabb 3. jut az előfutamba)
14:40 férfi – 500 m – előfutam (1-2. és 6 leggyorsabb 3. kerül a negyeddöntőbe)
18:20 női – 500 m – előfutam (1-2. jut a negyeddöntőbe)
19:03 férfi – 1000 m – selejtező (1-2. és 6 leggyorsabb harmadik jut az előfutamba)
20:08 női – 1000 m – előfutam (1-2. jut a negyeddöntőbe)
20:46 férfi – 1000 m – előfutam (1-2. és 6 leggyorsabb harmadik jut a negyeddöntőbe)

On-line eredmények itt nyomon követhetők.

Ice Cube Seat
X