moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Bajnokaink

Short track története

A hazai rövidpályás gyorskorcsolyázás történetét Györgyi Janó foglalta össze, melyet terjedelmi okokból letölthető formátumban tudunk csak megosztani a sportág rajongóival. IDE KATTINTVA LETÖLTHETŐ!

A rövidpályás gyorskorcsolyázás (short track) első hivatalos világbajnokságát 1978-ban rendezték, majd 1988-ban Calgary-ban, a Téli Olimpiai Játékokon szerepelt bemutató számként. A következő olimpián, 1992-ben: Albertville-ben már teljes jogú sportágként szerepelt az olimpiai programban, ahol már magyar versenyzők (Kaszala Tamara és Kun Bálint Tibor) is rajthoz álltak. Így összegezhetnénk a rövidpályás gyorskorcsolyázás szenzációs karrierjét a nemzetközi porondon. Magyarországon 1985-től számítjuk a short track-es “időszámítást”, amikor a Magyar Jégsport Szövetség megbízta Martos Györgyöt, a legsikeresebb és legeredményesebb volt nagypályás gyorskorcsolyázót – tizenötszörös magyar bajnokunkat – az új szakág megszervezésével. A rövidpályás gyorskorcsolyázás hazai fejlődését ugyancsak “szenzációs”-nak kell titulálnunk a nemzetközi short track élethez viszonyítva. Hiszen a semmiből született meg az új szakág, először a budapesti iskolás-sportra építve, majd egyre jobban bevonva a vidék dinamikusan fejlődő korcsolyasportját.

Magyar Bajnokságot a rövidpályás gyorskorcsolyázásban csak 1986-ban bonyolítottak le először. Ezt követően 1988. január 15-17. között a Budapest Sportcsarnok adott otthont a Short Track Európa Kupa rendezvénynek, amelyre 11 nemzet küldte el a versenyzőit és ahol 11 világcsúcs született. Ez hatalmas sikernek számított nemcsak a fejlődő magyar rövidpályás gyorskorcsolyázásnak, hanem a nemzetközi rövidpályás versenyzésnek is. A vidéken beindult short track korcsolyázás eredményeként számolhatunk be arról, hogy először Pécs és Debrecen után Kazincbarcika, Szombathely és Tatabánya, majd Székesfehérvár és Jászberény állította fel saját short track szakosztályát, illetve gyorskorcsolyázó klubját. Így a Magyarországon rendezett országos bajnokságokon jelentős szerepet kapnak a vidéki klubok.
Short_Track_tortenelem_1
A rövidpályás gyorskorcsolyázásban a következő jelentős fejlődést a Világbajnokságokon való részvétel jelentette. 1990-ben Hollandiában rendezett “Egyéni Világbajnokság”-on a női versenyzők között Kaszala Tamara illetve a férfiak versengésében Kun Bálint Tibor és Ballai György képviselte hazánkat. A legjelentősebb lökést a sportág hazai fejlődésének az a “szövetségi” döntés adta, amikor 50 pár speciális short track gyorskorcsolyát osztottak szét a vidéki klubok között, s e pillanattól kezdve elhárult az akadály a vidéki versenyzők felzárkózása elől. A nemzetközi porondon ugyancsak folyamatos előrelépés mutatkozott, hiszen a világversenyeken felnőtt és junior sportolóink 10 évvel a kezdetek után már egyaránt a középmezőnyben korcsolyáztak.

Ma már elértük európa és a világ élvonalát, amit több európa és világbajnoki érem bizonyít. Az első komoly eredmény 2000-ben Szántó Kornél EB összetett 5. helye Bormióban. Az első érmet férfi váltónk érte el (Knoch Balázs, Kövér Balázs, Szabó Krisztián, Szántó Kornél) a 2001-es EB-n, Hágában. Majd lassan jöttek minden évben az eredmények: 2002-ben teljes létszámmal kvalifikáltunk a Téli Olimpiára, 2003-ban a junior VB-n lányaink az 5., a fiaink a 7. helyet szerezték meg a váltóban, 2004-ben a férfi váltó 6. a junior VB-n, 2005-ben Darázs Péter a junior VB-n összetett 10., míg a felnőtt EB-n összetett 6. helyezést ért el. Ugyanebben az évben az eddigi legeredményesebb EYOF (Európai Ifjúsági Téli Olimpia) szereplésünk volt ahol Darázs Rózsa 3 arany, Heidum Bernadett 1 arany – 1 ezüst, Galambos Gábor 1 arany – 1 bronz érmet szerzett.

2006-ban sikert sikerre halmoztunk, hiszen a junior VB-n női váltónk (Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra) 3 helyezést ért el , míg egyéniben Darázs Rózsa 12. összetettben, az Európa Bajnokságon női váltónk bronz érmes (Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Lajtos Szandra), férfi váltónk 6. helyezett. A nőknél Huszár Erika 500 m-en 4. és összetett 7. helyezést ért el. Ezek után jött a Téli Olimpia, ahol a magyar csapat sikeremberei a Short Track válogatott tagjai voltak. Huszár Erika 1500 m-en 4. helyezett, Knoch Viktor szintén 1500 m-en 5. helyezett lett.

2007-ben a junior VB-n női váltónk 4., férfi váltónk 6. Egyéniben Knoch Viktor 1500m-en bronz érmet nyert, míg összetettben 6. lett. Az EB-n Knoch Viktor ezüst 1500m-en, Galambos Gábor bronz 500 m-en, a férfi váltó ezüst érem (Darázs Péter, Galambos Gábor, Knoch Viktor, Tamus Márton) és további értékes halyezések: női váltó 4. Heidum Bernadett 5. hely 1500m-en, 8. 500 m-en, 10. hely 1000 m-en és összetettben egyaránt, Knoch Viktor 6. 1000 m-en, 10. 500 m-en, 5. helyezés összetettben és Galambos Gábor összetett 8. helyezés. Az egyéni VB-n Knoch Viktor 1000 m-en 7. és összetettben 11. helyezést ért el. A szezon befejezéseként a Csapat Világbajnokságokon a magyar férfiak a világ 5. legjobb, a nők pedig 6. legjobb csapata lett.

Ice Cube Seat
X